Site Loader

Het is alweer erg lang geleden dat we op deze blog een berichtje geplaatst hebben. Met grote gebeurtenissen in het afgelopen jaar, een nieuwsbrief die we ieder kwartaal proberen te versturen én regelmatig een berichtje via de social media viel deze blog in het verschiet. Sorry, voor degene die juist deze blog fijn vinden om te lezen. We hopen in het vervolg ook hier berichtjes te plaatsen. Soms hetzelfde als op social media, soms wat meer met foto’s van onze belevenissen, we zullen zien.

Een ‘korte’ samenvatting n.a.v. de planning van de laatste blog.

HEAT-training
In december volgden Dick en ik een safety-training bij Global Risk Advice. Van intimidatie, beroving, ‘hoe weet ik dat de wachtende taxichauffeur echt mijn taxichauffeur is?’ tot een heuse ontvoering. Waar onze gereedschapskist in Engeland op de Bijbelschool al flink volgestopt was, werd deze nog extra gevuld met veiligheidsinstrumenten. In de hoop en gebed dat we ze niet teveel nodig hebben…

Oriëntatieweek MAF International
Toen was het 2023, het jaar van de uitzending. Eind januari vertrokken Dick en ik op maandagmorgen vroeg naar Rotterdam. Nog één keer samen een vlucht doen met Dick als piloot. En dit keer niet zomaar een ‘plezier’ of ervaringsvlucht, maar om op de snelste manier in Engeland te komen waar we een midweek bij MAF International werden verwacht. MAF I (International) is Dick zijn werkgever en daarom goed om ook die mensen daar beter te leren kennen. Daarnaast kregen we nog een soort korte herhalingscursus van 10 weken Bijbelschool, alleen dan gericht op hoe MAF I daarmee omgaat. Zo bekeken we een menukaart van een Afrikaans restaurant en was de vraag: ‘Wat kan je veilig eten en wat moet je sowieso laten staan?’. Maar oefenden we nogmaals een ‘bribe’ (omkoping) situatie. MAF gaat daar niet in mee, maar wat als je in de praktijk ermee te maken krijgt? Ook hadden we mooie, verdiepende geestelijke gesprekken en ‘worship’ momenten met de groep. En toch een unieke situatie. Waar we op de Bijbelschool met 2 andere MAF-stellen in de klas zaten en daarnaast nog 6 mensen die voor andere organisaties gingen werken, zaten we nu een midweek met alleen maar mensen die ook voor MAF gaan werken. Het was een goede week! En we waren blij dat dit de laatste keer was dat we van de kinderen gescheiden waren. Dankbaar dat ma Walraven beide keren in ons huis kwam en zorg droeg voor de kinderen.

Muzikale MAF-avond
Goed en wel weer geland stond de volgende avond de muzikale MAF-avond met Jan Zwart en Ensemble Parlando gepland. We hebben genoten van de muziek én de inspirerende verhalen van Jan. Ook was het fijn om velen daar te ontmoeten en weer even bij te praten over de stand van zaken.

Uitzenddienst
Toen was het laatste punt van de planning al bereikt. De uitzenddienst. Die stond gepland op 13 april. Maar daarvoor zijn er nog wel meer dingen gebeurd. Zo regelt MAF NL dat je bij je eerste uitzending een deel van een container mag laten verschepen. Op 18 maart kwam er een container voorrijden en hebben we goed gebruik gemaakt van die kans. Dank aan allen die op welke wijze dan ook hiermee geholpen hadden. Wat was het een geregel. Alles in dozen stoppen, nummeren, lijst met goederen maken. Maar toen we besloten dat we ook ons bed en op het laatst zelfs onze eigen bank (want van het verschepingsbedrijf hadden we voor dezelfde prijs de hele container tot onze beschikking gekregen) mee zouden nemen, stonden we voor een dilemma. Gaan we tijdelijk op kringloopspullen leven, of gaan we tijdelijk in een ander huisje. Na een oproep in ons kerkblad kwamen we bij een oud-collega van Mardine uit met een chaletje. Op 10 minuten rijden van ons huis in Deil en dezelfde afstand voor de kinderen naar school, was dit ideaal. Zo hebben we op een ‘normale’ manier ons huis in Deil op kunnen ruimen, heel bewust afscheid genomen van dit fijne huis waar zoveel goede herinneringen liggen. Inmiddels zit de nieuwe bewoonster er alweer bijna een maand in en was het toch wel gek om een filmpje te krijgen van een opgeknapt huis.

Ons tijdelijke huisje in Tricht. Bedankt familie Van Helten!

Op donderdagavond 13 april stond de uitzenddienst gepland. Wat een bijzonder moment. Lang naar toegeleefd, en nu was het dan zover. Met de woorden uit Psalm 91:1 werden we uitgezonden. ‘Die in de schuilplaats des Allerhoogsten is gezeten, die zal vernachten in de schaduw des Almachtigen.’ Wat een rijke belofte en boodschap zit er in zo’n vers! We hoeven het niet alleen te doen, God is voor ons uit, is met ons én zal achter ons aankomen!

Reis
Op zaterdag 15 april hadden we nog een ‘afscheidsfeestje’ met de familie en vrienden. Goed, maar ook wel vreemd. Toen de laatste zondag nog in Geldermalsen en de laatste 2 nachten bij ma Walraven geslapen en het huis in Deil écht afgesloten. Inclusief het inpakken van 10 grote, bij elkaar gesprokkelde koffers en 4 handbagagestukken + buggy. Wát een werk! Wát een naar werk, zachtjes uitgedrukt. Maar het is gelukt. Met wat mentale ondersteuning van klasgenootjes van de Bijbelschool die paar weken daarvoor uitgezonden waren 😉 ‘Het komt goed, echt waar, en er komt een eind aan!’

Woensdag 19 april vertrokken we om 6u ’s morgens naar Brussel. Afscheid nemen, niks aan, toch komt het moment. En toen kon de reis beginnen. We waren gelijk een van de weinig blanken aan boord. Een stukje Afrika begon hier al.

Na een goede reis, met een korte tussenstop in Sierra Leone die door een flinke regenbui in Liberia toch iets langer werd, kwamen we rond half 10 Liberiaanse tijd hier aan. Hier in het 2 uur vroeger dan in Nederland. Na een poosje wachten op de bagage en de eerste indrukken van het arriveren in een West-Afrikaans land waren we maar wát blij om 2 MAF- collega’s buiten met de auto’s te zien. Een uurtje hobbel-de-bobbel (want ze zijn aan de weg bezig, al heel lang…) van de luchthaven naar ons nieuwe huis.

Om 12u (voor ons was het dus 2u ’s nachts) kwamen we aan in ons nieuwe huis. Wát vreemd, maar tegelijk, wát een opluchting. Een nieuw hoofdstuk is begonnen!

Tot de volgende keer!

Heeft u/heb jij vragen over een specifiek onderwerp over het leven hier, over het werk van MAF o.i.d.? Mail gerust naar info@mafschenkeveld.nl.

Hartelijke groetjes, ook namens Dick, Mardine

Mardine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *